dijous, 30 de gener del 2014

Els LLOCS (1): CLUB SOCIAL "EL BADIU" Llocs és una secció del blog del GAC que pretén acostar alguns dels serveis i recursos socials menys coneguts de la nostra ciutat.


El Club Social “El Badiu”, és un servei de Suport Social i Comunitari adreçat a persones adultes que pateixen una malaltia mental greu. 


Va ser creat al 2001 per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelonès Nord (AFAMMEBAN), esdevenint un dels Clubs pioners a Catalunya i, des del 2006 forma part de la Cartera Pública de Serveis Socials de Salut Mental amb conveni amb l’ICASS.





"El Badiu” està ubicat al barri de Llefià, a l’Avinguda del Dr. Bassols núm. 62, a l’espai que ocupava l’antiga escola Maregassa i que actualment comparteixen AFAMMEBAN i el Centre Obert.
       
“El Badiu” pretén promoure un increment de l’autonomia personal i de la socialització, que sovint esdevenen una de les majors carències de les persones afectades per alguns trastorns mentals que poden tendir a l’aïllament i a adoptar un estil de vida empobrit i poc actiu. Per aquestes persones la vinculació a activitats rehabilitadores i d’oci s’ha demostrat clau per afavorir una major estabilitat clínica, prevenir els ingressos psiquiàtrics i afavorir els processos terapèutics i l’autonomia. Actualment més de 70 persones estan vinculades a la realització de diferents activitats al Club Social.

Totes elles són persones que realitzen un seguiment al seu Centre de Salut Mental, que alhora  són els principals derivadors a aquest recurs. Per això, el Club treballa coordinadament amb els CSMA, col·laborant també en el procés terapèutic. L’assistència és voluntària i el temps d’estada al club i el grau de vinculació són flexibles, sempre intentant que l’usuari adopti un paper actiu i de compromís envers les seves eleccions. 
Representació del Lazarillo de Tormes pel grup de teatre “La banda” del Club Social al Cercle Catòlic el passat mes de desembre.

“El Badiu” organitza multitud d’activitats tan dins com fora del centre. Entre les que es realitzen al mateix Club Social destaquen diversos tallers de manualitats, informàtica, anglès, teatre, pintura, cine fòrum,...


Altres activitats es realitzen a diferents recursos socials i culturals de l’entorn. Amb això es pretén facilitar oportunitats de participació dels usuaris dins la seva comunitat, apostant per una autonomia que pugui transcendir l’acció directa que realitza el Club. A més, les activitats realitzades a o en col·laboració amb altres serveis “normalitzats” permeten donar a conèixer l’entitat i ofereixen una imatge visible i positiva de les persones afectades per malalties mentals, que ajuda a combatre l’estigma social que pesa sobre aquest col·lectiu.

En aquesta línia el Club Social realitza activitats a Centre Cívics –com ara cuina al Centre Cívic de Sant Roc, piscina al Gimnàs Duet Esport del “Màgic”, exposició de pintura al Centre Comercial “Màgic”, activitats de voluntariat en col·laboració amb Creu Roja, al Centre Comarcal d’Animals de Companyia del Barcelonès Nord o a traves del Projecte Activament, que té una xarxa de voluntaris formada per usuaris de l’Associació i d’altres entitats de Badalona.

"El Badiu” treballa per facilitar un marc de suport social i per promoure l’autonomia, generant oportunitats de canvi a nivell personal i social. En aquesta línia tracta de motivar la realització d’activitats d’oci o trobades autogestionades pels usuaris més enllà del Club.


El Club també organitza o dinamitza sortides i diverses activitats d’oci, tant de cap de setmana com de durada més llarga coincidint amb els períodes vacacionals.

L’equip professional del Club està composat per una Coordinadora, un Educador Social, un Monitor Auxiliar, alumnes en pràctiques, la participació de diferents talleristes i col·laboracions de voluntaris.

Si necessiteu més informació podeu contactar amb el Club Social “el Badiu” al seu telèfon 93 383 58 39 demanant per la seva Coordinadora la Laia Gómez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada