divendres, 21 de novembre del 2014

IV JORNADES GAC ¿Y TÚ ME LO PREGUNTAS? RECURSO ERES TÚ

El passat divendres 14 de novembre varem celebrar les IV Jornades del GAC amb el suggerent títol “¿Y tú me lo preguntas? Recurso eres tú”.


Aquesta vegada un grup un xic més reduït format per uns 35 professionals ens vàrem aplegar a la Residència Ballesol que va contribuir en la organització de la Jornada cedint-nos l’espai i preparant l’esmorzar que com a sempre va servir com a punt de partida i retrobament.




Les jornades en aquesta ocasió estaven orientades a treballar el tema dels recursos. Això respon a les peticions fetes per molts dels membres del GAC que a les valoracions fetes a les passades jornades coincidien en apuntar com a tema a treballar en properes trobades els recursos de la ciutat, el coneixement dels professionals de la xarxa i ampliar el coneixement del funcionament d’alguns dels serveis. 


Treballar aquest tema ha esdevingut tot un repte pel grup organitzador doncs els membres del grup, cadascú, en la seva especialitat i territori som autèntics especialistes en els recursos de la ciutat. Nosaltres hi treballem dia a dia, som responsables de la seva gestió i coneixem en profunditat el seu disseny i la seva pràctica, tot allò que no està explicat en els manuals, les guies i els protocols i que també forma part dels recursos, amb les seves llums, ombres i contradiccions.



Per aquest motiu la dinàmica proposada a les jornades no va pretendre explicar els serveis a aquells que en som especialistes i en el seu lloc es va proposar un joc als participants. Distribuïts en quatre equips vàrem posar a prova els nostres coneixements sobre els recursos amb un gegant trivial dels serveis de la ciutat, els recursos de cada àmbit i els professionals que hi treballem. Es van definir 6 categories: Gent gran, Serveis Socials, Infància, Salut, Disminuïts psíquics i Salut Mental i en teníem preparades més de 40 preguntes amb un xic d’humor sobre cadascuna d’aquestes categories.







El joc a més de divertidíssim va servir per posar de relleu algunes qüestions: 1) L’equip guanyador estava format per professionals especialitzats en diverses categories, mentre que els formats per companys del mateix àmbit (els que habitualment més ens relacionem) teníem les majors dificultats, 2) El coneixement dels professionals es convertia en una de les majors dificultats del joc. A tothom li sonen les cares però sovint no es coneix exactament a quin servei vincular a algú o quin és el seu nom. 

La conclusió sembla clara: Potser no necessitem més guies, més materials o protocols (en aquesta era de la informació, ja existeix un enorme volum de continguts i només cal saber com trobar-los) sinó crear una autèntica xarxa cooperativa en la que accedir al coneixement dels nostres col·legues i posar a disposició el nostre propi saber, en el benentés que els usuaris no són de ningú i que tothom es beneficia del treball compartit. 
Veritablement en aquest sentit el recurs som nosaltres.

La creació de xarxes informals no substitueix als protocols ni als documents de coordinació inter-serveis sinó que els nodreixen i fructifiquen en una millor atenció: més intercanvi ajuda a evitar duplicitats i sobreatenció, optimitza els recursos, millora el nostre saber professional i la qualitat de les nostres intervencions, orientacions i assessoraments. Més interrelació ajuda a generar un sentiment de veritable xarxa d’atenció més integrada i en la que els professionals podem gaudir més de la nostra tasca professional en tant que compartida. 


El grup guanyador format pel Manel Valverde, Angels Fernández, Erica Bou, Susana Lara, Alicia Martínez i Laura Bergés a més d’unes estupendes medalles va guanyar l’honor de ser, en virtut dels seus esplèndids coneixements, els organitzadors de les V Jornades del GAC que farem el proper any.


A més del Trivial a les jornades com sempre es va fer un repàs a l’activitat del GAC en la que es va destacar la incorporació de la Maite Batet al grup motor, es va repassar el funcionament del blog amb els seus diferents espais, la participació del GAC al Congrés de Serveis Socials Bàsics, la preparació d’una futura presentació al Congrés Nacional de Treball Social que es preveu pel 2015 i la propera passejada que ja té tema i data: estarà dedicada a la disminució intel·lectual i es celebraran el proper 23 de gener. 



En tant que nosaltres som recurs, les jornades van voler donar un missatge de que és necessari cuidar-nos. Tenir espais de distrés, descans i reflexió professionals que en definitiva també reverteixen en la qualitat del nostre treball. Per aquest motiu la nostra companya Rosa Cañadas va dirigir uns exercicis de relaxació i visualització que van servir per posar l'accent en aquesta necessitat de cuidar-nos. 
 
Les jornades van cloure amb un debat i valoració de la trobada i del Grup d'Acció Comunitària, on es va plantejar el tema de la participació al GAC i de com aconseguir que aquesta esdevingui més plural i dinàmica, reiterant la invitació a tots els membres a participar en alguns dels diferents espais. Les entitats i serveis tenen obert els espais del blog: trobades i llocs, i per suposat tots esteu emplaçats a fer noves propostes de treball cooperatiu.

Per últim, us resumim breument les valoracions recollides als participants en finalitzar les Jornades: L'activitat del Trivial dels recursos va tenir una puntuació de 9,33 i la dinàmica de relaxació 7,43 punts. Els aspectes organitzatius de la Jornada (horari, espai, organització o metodologia) obtenen una puntuació de 9,08 i la utilitat del treball per la tasca professional 9,1. Finalment la valoració global sobre el desenvolupament d'aquesta trobada és de 9,3 punts (el que la situen novament en un nivell d'excel·lència) i la intenció d'assistir a properes trobades de 9,1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada