dilluns, 19 de gener del 2015

Les TROBADES (2): PROJECTE DE SUPORT PELS ALUMNES EN PRÀCTIQUES. Les Trobades és una secció del blog del GAC que vol donar a conèixer i fomentar projectes de col•laboració entre entitats.

Són molts els serveis i professionals que formem part del GAC i que col·laboren amb les universitats o escoles professionals en la formació pràctica d’alumnes de treball social, educació social o integració social, entre d’altres.
Aquest passat any, i de forma més o menys espontània, alguns professionals que actuaven com a caps de pràctiques d’alumnes o responsables de serveis on hi havia alumnes en pràctiques, van tenir la iniciativa de demanar a altres companys del GAC la seva col·laboració per tal que els seus alumnes poguessin visitar altres serveis, fer estades (més o menys llargues) o participar en activitats o esdeveniments concrets.

Això ha permés a alumnes de Treball Social del Club Badiu assistir com a observadors entrevistes de treball social al CSMA1, al PADES de l’ICS-Badalona, a l’Hospital Municipal de Badalona, participar en iniciatives de foment de Salut Pública amb tècnics municipals o participar en diverses tasques als Serveis residencials de l’IMSP.

Alumnes d’integració social van poder participar en activitats a Centres residencials de Gent Gran i inclús van organitzar el guarniment nadalenc de l’ABS de Nova Lloreda.





Aquesta iniciativa que a 2014 s’ha fet de forma un tant improvisada ha resultat altament enriquidora pels alumnes ja que els ha permés una visió més amplia dels serveis que composen la xarxa d’atenció, veure diferents estils professionals d’intervenció, diverses organitzacions de treball i els ha obert a una veritable visió comunitària de la tasca social.

Des de la perspectiva dels professionals, aquest Projecte de suport als alumnes presenta un doble interés: d’una banda, als responsables dels alumnes els permet compartir una part de l’esforç que sempre suposa tenir un alumne, sabent que a més d’aquesta forma està ajudant a millorar la qualitat de les seves pràctiques. D’altra banda, els professionals que no tenen alumnes donat que no volen comprometre’s per un període llarg de temps en aquesta responsabilitat, ara poden col·laborar en la formació d’alumnes d’una forma més acotada i asumible.

Els que hem tingut alumnes en pràctiques sabem bé que es tracta d’un intercanvi en que els alumnes, bé a través de les tasques en que ens poden ajudar, bé obligant-nos a fer-nos preguntes sobre els fonaments de la nostra acció professional, sempre ens aporten a la nostra feina.

Per tot això, ens hem plantejat la possibilitat d’obrir aquesta iniciativa de suport als alumnes en pràctiques a tos els que formem part del GAC, estructurar-la i donar-li més entitat amb dues modalitats de participació:
1) Els professionals o serveis que ho dessitgin es poden oferir a participar fent SUPORT en la formació dels alumnes, ja sigui col·laborant per tenir els alumnes un temps determinat als seus serveis, oferint que puguin venir a conèixe’ls, participant com a observadors d’entrevistes o visites domiciliàries, participant en algunes accions concretes, delegant-los algunes tasques,.... Aquells que hi estigueu interessats us podeu apuntar a un llistat que gestionarem des del GAC.
2) Els professionals que actueu com a CAPS de PRÀCTIQUES d’alumnes podeu accedir a aquest llistat consultant quins serveis podrien ajudar en la formació dels vostres alumnes amb els que després haureu de contactar i negociar dates, horaris, tasques, etc.

El disseny de les estades el fa sempre el CAP de PRÀCTIQUES. El professional de SUPORT als alumnes és sobirà per marcar la seva disponibilitat i condicions de la seva oferta. Tots aquells que estigueu interesats en col·laborar com a professionals de suport en la formació podeu lliurar un mail al GAC: amb les vostres dades, les del vostre servei i el tipus de suport que podeu oferir. Un cop haguem recollit la disponibilitat per ajudar en aquesta iniciativa habilitarem una via de contacte pels Caps de Pràctiques.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada