dissabte, 19 de desembre del 2015

Les PASSEJADES (3): PASSEJADA PER LA INFÀNCIA

El passat 30 d'octubre el GAC va celebrar la 3a edició de les passejades.



La proposta novament va consistir en visitar i participar de diferents recursos units per un mateix fil conductor, en aquesta ocasió serveis dedicats a l'atenció a la infància

A cadascun d'aquests serveis els professionals de les entitats que els gestionen van preparar dinàmiques, exposicions (i també alguna sorpresa) per explicar-nos i fer-nos participar de la feina que fan, de com la organitzen, de qui i com pot accedir, de com podem millorar la col·laboració amb ells i treballar de forma més efectiva,... 

Les passejades són coneixement "in situ", de primera mà i en temps real. El recorregut, com sempre, va establir una sèrie de Punts de trobada, de tal forma que els participants van poder entrar i sortir de l'itinerari en qualsevol moment en funció de la seva disponibilitat o els seus interessos.

Aquesta edició va ser organitzada per una comissió formada per la Geno Rovira, la Maite Batet i la Macarena Sánchez i la implicadíssima participació de la Paqui Luna -Directora del maternoinfantil de Càritas, Laura Pérez -treballadora social de l'EAIA, Nínive Ramos -Educadora Social de l'EAIA, Mar Barba -Directora de la Llar d'Acollida La Dida, Esther Vivo -Directora del CRAE Ma. Assumpta i la Laura Bergés i l'Alicia Martínez de la Fundació Catalunya la Pedrera i molts altres companys dels seus equips que també van treballar molt per tal que la experiència fos un èxit.


Punt de trobada 1
Centre Materno-infantil de Caritas. C/ de Dalt, 47


Aquest veterà centre que compta ja amb 23 anys d'història, està pensat per atendre les necessitats de vinculació, relació i creixement de mares amb fills de 0 a 3 anys.



















El servei treballa amb un grup reduït de mares no superior a 12, fet que atorga una gran proximitat i possibilitat de treballar intensament l'autoestima de les "mamàs",
sovint en situacions de monomarentalitat, soledat en la criança o altres circumstàncies que fan necessari un suport que ajudi a conectar-les amb les seves capacitats, que les acompanyi física i emocionalment augmentant la seva autonomia, la seva eficàcia per nodrir emocionalment als seus fills i, per tant, fent a través del seu suport la millor eina de prevenció de la primera infància.

El "materno" atén de dilluns a divendres de 10 a 13h, compartint amb les mares els espais de bany, esmorzar, jocs,... amb la participació puntual i/o indirecta dels pares. 

La Bea Benito, és la referent del Projecte i dins l'equip també participen la Sara (psicòloga) i la Rocío (TF).

A més d'elles col·laboren en el projecte la Tere Batlle (psicòloga del CDIAP) i també professionals de pediatra de l'ABS.

A més de mostrar-nos el seu equipament i mostrar-nos uns audio-visuals amb algunes de les dinàmiques de treball quotidianes, els companys del materno es van oferir un fantàstic esmorzar.



Punt de trobada 2
EAIA de Badalona
Avda. president Companys, 9


L'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de Badalona és, de ben segur, un d'aquells dispositius molt coneguts per qualsevol professional que treballi en l'àmbit social, educatiu o de salut. Però molt sovint des d'una visió parcial i potser allunyada de la realitat del què i el com es treballa en el dia a dia d'aquest servei que també porta a terme alguns projectes molt atractius i força sorprenents.

La Laura Pérez i la Nínive Ramos (TS i ES respectivament) van fer-nos una breu presentació de l'EAIA. En l'actualitat composat per 3 psicòlegs, 3 pedagogs 3 treballadors social i 2 educadors, a més d'un Director; distribuits en un equip d'estudi i un de seguiment.


Atenen a nens de 0 a 18 anys en situació d'alt risc de desemparament amb funcions de prevenció, diagnòstic, tractament, seguiment i elaboració de propostes tècniques.

Assessoren als serveis socials per tal d'evitar la cronificació de situacions de risc, realitzen valoracions familiars per analitzar i detectar les situacions de risc en profunditat, treballen en la modificació de pautes familiars i col·laboren amb diversos serveis i equipaments d'atenció als menors per tal garantir la protecció efectiva dels joves i els nens i atorgar a aquestes situacions d'altíssima complexitat una visió globalitzada.

Dins les seves funcions de tractament els professionals de l'EAIA realitzen diversos actuacions en capacitació parental a través dels grups de pares i mares o intervencions socio-educatives, com els grups de joves o el Projecte d'educació emocional amb cavalls -que recentment va ser premiat per l'Ajuntament de Lleida amb el premi Candi Vilafañe que anualment s'atorga a aquells projectes que millor fomenten, reconeixen i fan visibles les intervencions que generen una major consciència social i promouen la igualtat d’oportunitats.


Punt de trobada 3
Llar d'acollida "La Dida"
C/ Seu d'Urgell, edifici A - Parc de Ca l'Arnús. 

Aquest centre d'acollida atén a nens de 0 a 12 anys. Es tracta d'un Centre d'acollida d'urgències i diagnòstic on arriben nens en situació de desemparament preventiu per demanda de la DGAIA.

La seva estància al centre serà de com a màxim un any mentre els professionals realitzen una valoració de la situació que es pot traduir en propostes de retornar al nen amb la seva família, fer un acolliment amb membres de la seva pròpia família (família extensa), acollida amb altra família, anar a un CRAE (Centre Residencial d'Acció Educativa) o a una adopció.


Actualment està atenent a 25 nens amb un equip professional composat per 3 equips d'educadors, un treballador social, un pedagog i una psicòloga. 




En casos de retenció policial realitzen estudis d'urgència de 72 hores que tenen com a finalitat aconseguir que els nens hagin d'estar en situació de provisionalitat el menor temps possible.


Punt de trobada 4
Centre Residencial d'Acció Educativa Ma. Assumpta
C/ Sant Bru, 23.

Es tracta d'un centre titularitat de la DGAIA. Que atén a nens de 4 a 16 anys en situació de desemparament.

La Esther Vivo - Directora del Centre i altres membres de l'equip ens varen guiar pels diferents espais d'aquest preciós i històric edifici molt conegut a la ciutat. Ma. Assumpta alberga a 44 nens, distribuïts en quatre grups de fins a 3 anys, de 3 a 6 (barrufets), de 6 a 11 (Elfos), i els més grans d'11 (Itaca).


Tot i que el projecte educatiu del Centre està pensat per nens de 4 a 16 anys, la realitat és que atenen nens de 0 a 18, davant la prioritat de no separar a germans o d'oferir acollida en situacions urgents.












Amb aquests infants en seguiment dels EAIA de referència, es tracta que puguin fer la estància més curta possible, fet molt complicat davant les dificultats de les seves famílies i la manca de famílies d'acollida, el que es tradueix en una estada mitja d'uns 3 anys.

També es cerca, quan això és possible, no allunyar als nens del seu entorn de proximitat atenent a nens majoritàriament de Badalona i Santa Coloma

Per la seva dimensió, l'organització i la logística del centre són tot un repte, amb un equip de 32 educadors, situacions dels infants molt diverses amb nens que marxen els caps de setmana i altres que no ho fan, alguns que reben visites familiars i altres que les fan en punts de trobada, moltes edats diferents, amb moltes dinàmiques diferents, grups de germans,... 



Punt de trobada 5
Espai Social Badalona centre - Fundació Catalunya - La Pedrera. 
Plaça de la Vila, 4


La Laura Bergés i (Directora del servei) i la seva companya Alicia Martínez (Directora de l'espai de Llefia) -ambdues membres habituals i actives del GAC, junt amb altres companys del seu equip ens vàrem obrir les portes de l'Espai Social de Badalona Centre i ho van fer de bat a bat: varen treballar juntament amb els nois en la filmació d'un video fet expressament per nosaltres i ens van fer participar d'unes divertides dinàmiques per mostrar-nos la seva feina i el seu talant i emprenta de treball.






L'Espai Social, gestiona diversos programes, molts dels quals transcendeixen l'àmbit de la infància. Amb el més petits ofereixen un acompanyament educatiu. Els infants poden assistir dos cops per setmana en horari de tarda, reben suport per fer els deures i també poden participar de diferents tallers.
Els arriben nens derivats d'escoles, dels serveis socials o directament. I les famílies fan una aportació econòmica que es defineix en funció de la seva situació econòmica.


I quan diem que els companys de la Fundació La Pedrera ens van obrir les portes de bat a bat, ho diem literalment. Després de la passejada molts de nosaltres vàrem participar d'un dinar, fet per cuiners voluntaris a la cuina del centre. Una meravellosa experiència de la que també deixem alguna fotografia però que forma part d'un altre i fantàstic projecte que molt aviat us explicarem en detall.




Novament ens congratulem de les fantàstiques valoracions de la passejada: la seva utilitat per a la tasca professional rep una puntuació de 9,33, els aspectes tècnics i organitzatius 9,38 i el concepte de l'activitat 9,83. Amb una valoració general de 9,67. És a dir, totes les valoracions es situen en l'excel·lencia i la intenció de participar en properes trobades treu una puntuació de 9,17. Amb tot això queda clar que haurem de continuar fent més passejades. Fins la propera!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada