dimarts, 21 de febrer del 2017

Les PASSEJADES (5): PASSEJADA PER LA DESOCUPACIÓ


El passat 20 de gener el GAC va celebrar la 5a edició de les passejades. 

La proposta novament va consistir en visitar i participar de diferents recursos units per un mateix fil conductor, en aquesta ocasió serveis que treballen en l'àmbit de la inserció laboral i/o l'atenció a les persones aturades. A més vàrem comptar amb la presència de la televisió de Badalona que ens va acompanyar en una part del recorregut i va elaborar aquest tall per l'informatiu del migdia.


Aquesta edició va ser organitzada per una comissió formada per la Laia Gómez, en Joan Carles Vega i en Pedro Sánchez i la participació del Badiu Jove, el Servei Prelaboral Bètula de l'Associació Salut Mental Barcelonès Nord, l'IMPO i l'Assemblea d'Aturats de Badalona.

Punt de trobada 1
Badiu Jove. C/ Ausiàs March, 61.

El Badiu Jove és un servei municipal d'assessorament, informació i orientació als joves de la ciutat.


La Lucía Arbondo, Coordinadora d'aquest servei del Departament de Joventut de l'Ajuntament, ens va informar de les activitats que porten a terme i que comprenen orientació i assessorament formatiu i per estudis a l'estranger, sobre voluntariat, assessoria psicològica, de salut i laboral, entre d'altres. 



El Badiu Jove està adreçat a adolescents i joves d'entre 14 i 35 anys en un horari de dilluns a divendres de 9 a 14h i també algunes tardes.



En l'apartat laboral i formatiu gestiona la Borsa de treball Barcelonès Jove, Ofereix tallers formatius de diverses temàtiques amb programació trimestral i realització de càpsules que sovint responen a demandes específiques detectades o realitzades per centres educatius o entitats.


EL Badiu Jove és Servei d'Informació Juvenil SIJ i gestiona el Pla de Garantia Juvenil del Fons Social europeu per a joves d'entre 16 i 29 anys que no estan estudiant ni treballant.



Per més informació podeu consultar la web del Badiu Jove en aquest enllaç badiujove.cat


 Punt de trobada 2
Servei Prelaboral Bètula. C/ General Weyler, 77

Aquest servei de l'Associació Salut Mental Barcelonès Nord (SMBN) treballa en la rehabilitació de les capacitats laborals de persones afectades per trastorns mentals severs que com a conseqüència dels efectes d'una malaltia precisen de suport i acompanyament per recuperar moltes de les seves competències.

De la mà de la Carme Soler -Presidenta de SMBN, la Raquel Turull -Directora del SPL- i la resta de l'equip professional i usuaris, vàrem conèixer les característiques d'aquest equipament.



Els usuaris arriben fonamentalment a través de derivació dels Centres de Salut Mental d'Adults o d'altres serveis d'atenció o rehabilitació especialitzats.

Al SPL tracten d'emular les condicions d'un enclavament laboral a partir de tallers d'enquadernació, serigrafia tèxtil, bijuteria, cosmètica, hort ecològic, bugaderia,... i altres formacions  o pràctiques laborals realitzades a entorns externs, com ara, neteja industrial, manteniment d'espais urbans, manipulats industrials, preparació d'aliments i càterings, magatzem,...















Per acompanyar tot el procés s'articulen també tutories i tallers que permeten dur a terme un procés d'ajustament personal als requeriments laborals i de vida autònoma, així com espais grupals per fomentar l'oci, la participació i l'aprenentatge mutu.

A la nostra visita vàrem poder compartir "in situ" alguns dels tallers i veure de molt a prop la seva tasca.




















Els usuaris del SPL varen preparar un espectacular esmorzar amb detall afegit y un record del nostre pas per casa seva.













Més informació al blog del SPL splbetula.wordpress.com o pots trobar-los a facebook.


Punt de trobada 3
Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació IMPO. C/ Nova Cançò, 1. 

La passejada va continuar amb la visita a la seu de l'IMPO a la Masia de Can Boscà on la Cristina Hernández, l'Aina Cànoves i la Inma Soto, insertores de l'IMPO ens van explicar els objectius i funcionament de l'Institut i d'alguns dels serveis i programes d'inserció que gestionen com ara la SRF - Sala de recerca de feina, el programa Acredita't o els Plans d'Ocupació i també vàrem poder debatre sobre les vies més àgils de derivació i coordinació pels diferents serveis quan adrecem usuaris.






La SRF funciona dll, dm i dx de 9 a 13.30h. és un espai de recerca de feina autònom que es complementa amb altres accions grupals per assolir unes eines bàsiques en la recerca de feina i on es pot tenir un suport i orientació més intensiu.

L'IMPO ofereix diversitat de activitats formatives que majoritàriament es duen a terme al B9 (Alfons XII, 691).

En quant a la recerca totes les ofertes laborals estan accessibles a través de la web: impo.cat

La visita va concloure amb una breu visita a part de les instal·lacions, entre les que destaca la fabulosa cuina industrial que permet la formació en restauració a través de diversos programes i que també està disponible pels col·lectius socials de la ciutat que ho sol·licitin.





Punt de trobada 4
Assemblea d'aturats de Badalona

Aquesta vegada per trobar el quart punt de trobada no ens vàrem haver de moure del lloc, doncs l'Assemblea d'aturats de Badalona no té seu social.

En Juan de Dios Galiano, membre de l'Assemblea i que ens va acompanyar al llarg de tot el recorregut ens va explicar la trajectòria d'aquest moviment que es va crear a 2011 per persones afectades per l'atur, que en aquelles dates a Badalona van arribar a ser fins a 24.000 persones, es a dir, una taxa d'atur de més del 20% el que constitueix prop d'un 11% de la població total de la ciutat. 


L'Assemblea està formada per uns 10/12 membres actius. Ha treballat i presentat un paquet de mesures contra la pobresa que abasten des de la reducció i/o exempció d'impostos municipals com l'IBI, l'abordatge de situacions de pobresa energètica o la participació de l'Assemblea com a invitada al Consell de l'IMPO, entre d'altres, que varen ser aprovades pel ple municipal a 2013.

L'Assemblea té una important funció de suport mutu i realitza una crida sobre la situació de les persones afectades per l'atur i el que això comporta, no només a nivell social, sinó també des d'una dimensió psicològica personal i familiar. D'altra banda, l'Assemblea reivindica més i millors polítiques d'ocupació, participa a la PAH, es posiciona contra la reforma laboral i contra la precarietat del treball.

Per més informació els teniu disponibles a twitter: aturatsbdn


Pel que fa a la valoració de la Passejada novament assoleix unes notes brillants amb una valoració global de 9,43 punts. Per l'organització de 9,54, una valoració conjunta de l'interès dels serveis visitats de 9,31, de la metodologia/format passejada de 9,45, de la seva utilitat per la feina professional de 8,95 i el que és més important una voluntat d'assistir a futures edicions de 9,9 punts. Hi ha ganes de més passejades!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada