dimarts, 11 de març del 2014

18 DE MARÇ DE 2014. DÍA MUNDIAL DEL TREBALL SOCIAL

El proper 18 de març es celebra el dia mundial del treball social. Aquesta sembla una bona ocasió per recordar d'on venim, per reflexionar sobre a on anem i per qüestionar-nos sobre el sentit de la nostra professió. 

Per inspirar aquests pensaments i amb permís dels companys d'altres disciplines, volem compartir amb tots vosaltres i especialment amb els/les treballador@s socials un breu escrit de la Carme Fernández Ges, Directora del Grau en Treball Social de la Facultat Pere Tarrés, que ens recorda algunes de les figures més reconegudes del treball social dins i fora del nostre país. 


PIONERES DEL TREBALL SOCIAL
-Una aposta per descubrir-les-

Mary Richmond (1861-1928). És la gran pionera del treball social. Va establir la Teoria i el Mètode bàsic de Casework que durant molts anys fou el principal punt de referència de la professió. La seva concepció de la família ens atansa als enfocaments sistèmics posteriors. Va donar al TS una base teòrica i científica. Considerava que sense investigació social no era possible realitzar treball social.



Jane Addams (1860-1935). Va treballar activament a favor del sufragi femení i del pacifisme, a favor dels drets de les dones, dels nens i de la joventut. Cofundadora de les primeres cases d’acollida per a immigrants als EE.UU., amb guarderia infantil i diversos programes d’educació. Les seves idees i impuls foren decisives per a l’aparició del treball social com a disciplina aplicada a les ciències socials.


Alice Salomon (1872-1948). Fou una de les fundadores del treball social professional a Alemanya i també del seu ensenyament. De llarga carrera docent va escriure 28 llibres i més de 250 articles, la majoria dels quals foren destruïts pels nazis. Va realitzar importants conferències internacionals sobre temes relacionats amb el benestar social. Els seus esforços els dirigí cap al reconeixement d’un títol internacional de treball social.

Octàvia Hill (1838-1912). La seva idea central era la creença amb la implicació personal com a clau de l’èxit. Va treballar en temes vinculats amb la reforma de la política social d’habitatges i en la consideració de les persones pobres com a subjectes de drets. Una gran aportació seva va ser el registrament de casos com a precedent de l’actual “història social”.

Eduard C. Lindeman (1885-1953). Home compromès, va estar implicat en múltiples causes i liderà el moviment social de la majoria part d’elles. Va practicar el treball social professional. La seva capacitat de diàleg li permetien establir relacions amb persones molt diferents i el seu pensament social s’inspirà en idees socialistes. La seva obra és molt extensa sobre: organització de la comunitat, Treball Social de grup, investigació social, educació social, educació d’adults. 


Beneta Llopis (Barcelona, 1929-2005) Va ser una referent des de l’àmbit del dret civil. Presidenta de l’Associació d’Assistents Socials i de la Federació d’associacions en l’àmbit estatal. Gràcies a l’esforç de l’Associació es va crear l’actual Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Va crear la Revista de Treball Social, de la qual va ser directora durant 17 anys. Es va dedicar a lluitar dins del món de l’empresa en la reivindicació dels drets laborals.


Montserrat Colomer i Salmons (Barcelona, 1922)  Molt reconeguda a Catalunya pel seu treball a diferents àmbits, com a docent i per les seves publicacions.  La responsabilitat de la formació d’estudiants la basa en l’experiència del propi treball individual, de grup o comunitari. Ha treballat directament amb persones i amb comunitats de barris marginals. És autora de molts articles i llibres, entre els quals “El Treball Social que jo he viscut”. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2011.
  
Pilar Malla i Escofet (Barcelona, 1931) Activista social i política amb llarga trajectòria professional. Treballà a França durant 11 onze anys amb els emigrants espanyols. Assumí diferents càrrecs i responsabilitats tant a Cáritas com a l’Administració, fou la primera Síndica de Greuges de Barcelona.  Desplegà una intensa lluita per la defensa dels drets socials. El Col·legi Professional de TS li va lliurar el 2011 la Medalla d’Or pel seu compromís i  lluita contra la pobresa i exclusió social.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada