divendres, 9 de maig del 2014

Les PASSEJADES (1): PASSEJADA PER LA POBRESA

El passat 28 de març, es va realitzar la primera “passejada” del GAC. Aquesta iniciativa consisteix en la visita a una sèrie de recursos del territori units per un mateix eix director. El recorregut establert situa diferents “punts de trobada” de tal forma que els participants poden afegir-se al recorregut en qualsevol d’aquests punts i sense necessitat de confirmar la seva assistència personalitzant així el recorregut segons els interessos o necessitats de cada participant. Les passejades entronquen amb un dels objectius fundacionals del GAC: “millorar el coneixement dels recursos del nostre territori i el seu aprofitament per part dels professionals.”

Aquesta primera edició de la passejada, va tenir com a nexe vertebrador la pobresa. Es a dir, vàrem visitar diferents recursos socials adreçats a pal·liar els efectes de la pobresa i en el disseny del recorregut vàrem comptar amb la col·laboració i implicació de Càritas i l’Associació Quart Món Pares Carmelites.


A continuació us fem un recull de l’itinerari.

Punt de trobada 1
Església del Carme. Associació Quart Món Pares Carmelites. Carrer Sant Miquel, 44.

Aquesta entitat treballa des de fa més de 15 anys en diferents projectes d’atenció a persones sense recursos i, entre les seves activitats, es troba la gestió, recollida i distribució d’aliments i articles de neteja i higiene personal que actualment s’ofereixen a més de 120 famílies. Els beneficiaris són derivats pels professionals de Serveis Socials de territori, als quals l’associació distribueix setmanal o quinzenalment (en funció del nombre d’integrants de cada llar) lots d’uns 9kg d’ajuda.

El Sr. Joan Masdeu voluntari i un dels fundadors de Quart Món ens va fer de guia mostrant-nos les dependències on es recullen les donacions, on s’emmagatzema el menjar i on s’atén i es distribueix als usuaris. Ens va explicar els detalls de l’organització d’una activitat que gestionen exclusivament voluntaris i que el passat any va repartir més de 30.000 Kg de menjar i estris d’higiene i neteja.

Es pot col·laborar amb Quart Món, fent donacions d’aliments (prioritàriament productes de fàcil conservació), articles de neteja o inclús material escolar qualsevol tarda a la Parròquia del Carme.



Punt de trobada 2
Centre d’Acollida FOLRE i Menjador social. Carrer d’Arnús, 69

Folre és un projecte de Càritas adreçat a persones en situació de  “sense llar” a les quals s’ofereix un espai d’atenció i acollida. Aquest projecte que recull una iniciativa endegada per la Parròquia de Sant Josep de Badalona i que des de 2007 s’ubica a aquestes instal·lacions del carrer Arnús, atén a aproximadament a unes 30 persones. El seu horari d’atenció és de dilluns a divendres de 16 a 20h, atenent a persones bé  derivades per professionals socials del territori dins d’un Pla de treball orientat a la seva millora, o bé que accedeixen per pròpia iniciativa. Folre ofereix serveis com berenar, sopar (amb el suport de la Fundació privada Llegat Roca i Pi), higiene i bugaderia, però especialment un espai d’acollida i un acompanyament en el procés de recuperació personal. Tanmateix en horari de mati i a les mateixes instal·lacions de Folre, s’ofereix servei de dutxa puntual a persones derivades pels serveis socials en funció d’una necessitat més específica.

L’ equip educatiu del Folre (La Montse Garcia – TS responsable del projecte a Càritas Badalona, la seva Coordinadora –Paula Aguilar  i altres dos membres de l’equip: l’Àngel Garcia i la Laura de Monte) ens van mostrar el funcionament del projecte Folre fent-nos participar d’una dinàmica que emulava l’atenció que es dona a una persona quan arriba, per primera vegada, al centre. 


D’aquesta forma, ens van introduir en el treball que realitza l’equip educatiu per establir un vincle que faciliti encetar el suport vers la millora personal.  

El menjador social, que comparteix l’espai amb Folre, i que gestionen professionals de la cooperativa IPSS i voluntaris de Càritas, és una iniciativa de l’Ajuntament de Badalona amb la col·laboració de la Fundació Privada Llegat Roca i Pi que va ser inaugurat el passat mes de novembre. 
El menjador funciona els 365 dies de l’any i ofereix àpats al migdia amb una capacitat de 30 places rotatòries en períodes de 3 mesos prorrogables fins a 6. En l’actualitat totes aquestes places estan cobertes. L’accés al menjador permet cobrir una necessitat bàsica i obrir la possibilitat, en algunes situacions de major necessitat, de treballar la vinculació a Folre.


Punt de trobada 3
Casa d’Acollida Bisbe Joan Carreras. Carrer Sant Joaquim, 11

Més coneguda popularment  per “La caseta” és un Projecte de Càritas i la Fundació Privada Llegat Roca i Pi que ofereix estades temporals a persones sense llar que es troben en un procés d’impàs cap a una alternativa residencial o d’habitatge més estable. Aquest projecte funciona des del desembre de 2008 i té 5-6 places en dues habitacions dobles i una individual totes elles per homes.


Els residents reben suport durant unes hores al dia, orientat a treballar el manteniment d’unes normes bàsiques de convivència i les habilitats necessàries per a la seva vida autònoma en la gestió d’una llar.

 
La visita ens va permetre conèixer “in situ” les instal·lacions i el seu funcionament.






Punt de trobada 4
Taller socio-ocupacional Sant Isidre. Carrer Sant Isidre, 74

L’última parada de la passejada ens va portar al recentment inaugurat -fa tan sols sis mesos- Centre socio-ocupacional Taller Sant Isidre.


Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Privada Llegat Roca i Pi i la Fundació Formació i Treball, que ofereix a algunes persones vinculades al Projecte Folre una activitat ocupacional dotada d’una beca de formació.

L'objectiu és complementar l’atenció que reben, principalment,  les persones ateses a Folre i a la “Caseta” incrementant les potencialitats i intentant aconseguir una major autonomia. 



La participació al taller permet a més una ocupació que ajuda a estructurar el temps amb un nivell d’exigència mig-baix i amb suport adaptat a la realitat dels participants. Els ofereix una formació pràctica que pugui obrir perspectives d'inserció sòcio-laboral, que els permeti sentir-se útils i vàlids davant ells mateixos i davant la societat i els ajudi a millorar habilitats i actituds com: compromís, constància, capacitat de treball en equip, feina ben feta, etc.

En una primera etapa el projecte atén a 6 persones, motivades i amb actitud d'aprendre conduits per un educador responsable. Més endavant, es preveu incorporar més persones fins arribar a un total de 12, en funció de les activitats que es puguin desenvolupar.

Aquesta vegada els nostres amfitrions van ser en Miguel (participant al taller) i en Sergi Curbí, educador social i coordinador del servei que ens van explicar el tipus de tasques que realitzen i ens van convidar a compartir una estona d’activitat amb ells realitzant algunes feines de manipulat tèxtil.  


Aquesta primera edició de la passejada va comptar amb la participació d’uns 25 professionals. La mitja de les valoració dels professionals que varen participar es situa en un 9,49, amb una valoració que arriba fins el 9,8 respecte el concepte de “passejada”. Aquests resultats ens omplen de satisfacción i ens animen a perseverar en aquesta proposta que molt aviat tindrà noves edicions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada