diumenge, 12 de juliol del 2015

TREBALLS EN BENEFICI A LA COMUNITAT PER A PERSONES AMB TRASTORN MENTAL


Fa una mica més d’un any i des d’aquest mateix blog, us parlàvem de la creació del projecte Voluntaris Activament (Les TROBADES 1 – 19 de maig de 2014) que es creava a partir d’una proposta de treball col·laboratiu entre AFAMMEBAN (L’associació de familiars de persones amb malaltia mental, que ara es denomina Salut Mental Barcelonès Nord - SMBN) i algunes residències de l’IMSP.

Com recordareu el projecte va néixer a partir de la “trobada” dels interessos, d’una banda, SMBN per oferir a persones afectades de malaltia mental una activitat de voluntariat que permetés potenciar la seva autonomia i inserció comunitària i, de l’altra, d’alguns dels serveis residencials de l’IMSP que atenen a persones afectades de discapacitats física, mental o psíquica, i gent gran de rebre suports concrets.


 
Voluntaris activament es va iniciar a 2013 amb la realització de tasques de manteniment i cura de l’Hort i Jardí de la Residència de Malalts Físics de Badalona. Els voluntaris van convertir un espai sense us de la residència en un vistós hort i una porta d’entrada a altres serveis de voluntariat.
A hores d’ara els voluntaris continuen creixent, actuen ja a 5 horts a diferents espais de la ciutat, continuen realitzant acompanyaments de residents i també han iniciat altres tasques de suport per a persones dependents. Però no només això, SMBN va incloure el passat any en aquestes activitats algunes persones afectades de trastorns mentals que han de dur a terme treballs en benefici de la comunitat (TBC), com a conseqüència de la comissió d’un delicte.
 
Diferents estudis mostren l’alta prevalença de trastorns mentals –més o menys greus- en la població penada a Catalunya i Espanya que podria situar-se entorn el 40%. SMBN conscients del potencial rehabilitadors d’algunes de les activitats que estaven duent a terme els voluntaris i de la necessitat d’oferir alternatives pel compliment de TBC, adequats a les necessitats del col·lectiu, va treballar en un projecte paral·lel per potenciar el compliment de mesures penals alternatives a la presó en persones afectades per malaltia mental.
 
L’interès principal ha estat el de normalitzar el compliment de TBC des d’un entorn sociocomunitari, oferint una resposta menys aflictiva i creant un àmbit de protecció que permeti contrarestar el doble estigma i autoestigma del procés judicial i del trastorn mental.  La intervenció dona suport individual als penats i treballa amb plena coordinació amb l'àmbit judicial.
El projecte ha estat presentat a la convocatòria d'ajudes i subvencions de l'Obra Social de la Fundació "La Caixa" de 2015, obtenint la concessió d'una ajuda econòmica per continuar executant el projecte i ampliar-lo el proper any.
Els nostres companys de SMBN al GAC volen compartir amb tots nosaltres aquest projecte i la seva alegria per la subvenció rebuda i, també, ens fan arribar el seu agraïment a l'obra social de la Fundació "La Caixa", als jutges i jutgesses, partits judicials, secretaris i secretàries judicials i altres professionals dels serveis judicials que creuen en una manera més justa de fer justícia i en la necessària i efectiva vinculació entre treball social i dret.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada