dimarts, 7 de juliol del 2015

V JORNADES GAC ¿EN TU CASA O EN LA MÍA?

El passat divendres 22 de maig, vàrem celebrar les V Jornades del GAC, novament al Casal de la Solidaritat de Badalona "Can Pepus" i amb la participació d'uns 35 professionals de diferents serveis socials, socio-sanitaris i socio-educatius de Badalona. 

  
L'event va estar organitzat per un Comité sorgit de la passada edició de les jornades del GAC composat per la Susana Lara del Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament, l'Àngels Fernández i la Erika Bou educadora i treballadora social respectivament dels Serveis Socials del Gorg, la Diana García del Centre d'Atenció a Disminuïts, la Gemma González de la ONCE i la Alicia Martínez i la Laura Bergés de la Fundació La Pedrera, amb el suport d'alguns membres del grup motor i algunes altres col·laboracions en la vessant artística.

Sota el suggerent títol "¿En tu casa o en la mía?" la proposta de treball es va centrar en les Visites domiciliàries, eina intrínseca de les professions socials que esdevé una oportunitat d'intervenció de proximitat i, potser de qualitat, quan s'aconsegueix des d'un adequat abordatge metodològic potenciar els aspectes relacionals i l'observació de primera mà de les situacions amb les que treballem.

Com ja es tradició vàrem iniciar la jornada amb l'esmorzar, donant temps als retrobaments i les presentacions. Aquesta vegada l'esmorzar va estar financiat per la Fundació ARED que fomenta la reinserció de dones recluses i va ser elaborat pels usuaris del Servei Pre-laboral Bétula que treballa en la capacitació laboral de persones afectades per trastorns mentals severs.




Una fantàstica escenografia dissenyada per la responsable del taller de manualitats del Club El Badiu, la Laura Aguilar, i creada pels seus usuaris, va donar el marc ideal per una original proposta de treball.





Amb la participació de dos companys, que per uns moments es van convertir en improvisats usuaris, es van fer dues divertides (però no tan allunyades de la realitat) dramatitzacions que van donar la base per a la reflexió posterior sobre la ètica, la metodologia i el valor de la Visita Domiciliaria a les nostres professions. 

A continuació trobareu els vídeos de les intervencions estel·lars de la Sandra Martínez i l'Agnés Mullor en el paper de peculiars (potser no tant?) professionals visitant domicilis.


Posteriorment varen fer un debat i reflexió conjunta sobre la preparació, la metodologia i la ètica de les intervencions domiciliàries, elaborant plegats uns documents de criteris per a les intervencions domiciliàries resumits en forma de diapositives.




La elaboració d'aquests criteris va servir com a base de la darrera dinàmica del matí, en que per grups vàrem preparar una darrera actuació domiciliària i dues companyes es van atrevir a dur-la a terme amb la peculiar família que els vàrem presentar.



Tant de talent no podia quedar sense recompensa i les actuacions més destacades de la vetllada van rebre premi al vestuari, la improvitsació i la millor actuació.

Les jornades també van dedicar un espai a presentar als nouvinguts el treball que està duent a terme el GAC, valorar les darreres activitats i exposar les accions de futur que ja s'estan cuinant.


Per últim, us resumim breument les valoracions recollides als participants en finalitzar les Jornades: Les escenificacions van tenir una puntuació de 9,69 i el treball per grups de 9,19 punts. Els aspectes organitzatius de la Jornada (horari, durada, espai, organització o metodologia) obtenen una puntuació de 9,22 i la utilitat del treball per la tasca professional 9,5. Finalment la valoració global sobre el desenvolupament d'aquesta trobada és de 9,72 punts (el que la situen novament en un nivell d'excel·lència) i la intenció d'assistir a properes trobades de 9,81: Hi ha ganes de més GAC!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada